Prémium linkek, prémium ügyfeleknek!
Prémium szolgáltatások kedvező áron!

Meglenne a megoldás a műanyagszemét csökkentésére?

Egy magyar vállalkozás feltalált egy olyan gépet, amely a lehető legnagyobb mennyiségben fellelhető kommunális hulladékot képes hasznosítani. A gép olyan nyersanyagot képes előállítani, amely az építőiparban is tökéletesen hasznosítható, és házak alapanyagául is szolgálhat. Ez forradalmi megoldás, hiszen ezzel csökkenthető a már így is nagy mennyiségben felhalmozott műanyag és más hulladék (ételmaradék, konzervdoboz, műanyag flakon, fólia).

Meglenne a megoldás a műanyagszemét csökkentésére?

Megbízható alapanyag a szemétből

A megoldás már évek óta létezik, rengeteg üzleti hírportál foglalkozott már vele, de még sincs meg az áttörés, amire mindenki vár. Az új technológia a kukából kiürített szemetet magas hőfokon összepréseli, drazsírozza, és az apró szemcséket különleges eljárással olyan anyaggá gyúrja egybe, amelyből aztán teherbíró, víznek, lúgnak, savnak ellenálló. A gép egy négyzetméteres, 2,5 cm vastag lapokat készít, amelyek tömege 25 kg.

Nagyon sok országban hegyekben áll a feldolgozatlan műanyag, mert a műanyagokat nem lehet összekeverni, szét kell válogatni őket, hogy finom anyagot lehessen kinyerni belőlük. A találmány lényege az, hogy egy tábla előállításához minimum 60% műanyagnak kell lennie, de a többi lehet bármi más, olyan anyagok, amik most a szeméttárolókba kerülnek.

A vállalkozás már több szemétfeldolgozóval, kormányzati szervekkel is tárgyalt az új technológia során keletkező anyag hasznosításáról, de látványos sikereket még nem értek el. Jelenleg külföldi cégekkel is mennek a tárgyalások, hátha ott több eredményt sikerül felmutatni.

Remélhetőleg sikerül előbb vagy utóbb elérni a gép tömeggyártását, és megoldhatóvá válna a hatalmas szemétkupacok újrahasznosítása. Az emberiségnek össze kell fognia, ha azt szeretné, hogy a gyermekeik számára is élhető legyen ez a bolygó.

Címke: Üzleti hírportál

Dátum: 2019-04-25